– Jeg er opptatt av energieffektivisering, ny teknologi og godt inneklima. Derfor valgte vi desentral ventilasjon på hytta.
– Og så er tyske produkt ofte av god kvalitet.
Det forteller den tidligere verdensmesteren og OL-vinneren Raphael Poirée. Det er mer enn 15 år siden han avsluttet skiskytterkarrieren, men han er fortsatt så ofte han kan blant fjell og snø. Med jobb og familie i Bergen, falt valget på Kvamskogen da de skulle bygge hytte. Her er det gode ski- og turmuligheter, bare en kort kjøretur fra Bergen.
Hytta sto ferdig i desember 2021 og har god plass til familien. Både han og kona Anne Tunes har tre barn fra tidligere ekteskap. Hytta har til sammen 12 sengeplasser, fordelt på fem soverom og to bad.
Som en aktiv familie blir det mye tørking av tur- og treningstøy. Når også badene brukes flittig og det lages god mat, øker fuktnivået. Det fører også til økt CO2-konsentrasjon.
– Vi bruker hytta mye, men jeg har fortsatt ikke opplevd problemer med kondens eller dugg på ruta, forteller Poirée.
For tett er farlig for helsa
Han vet hva han sakker om. Som prosjektleder i HR Prosjekt, er energieffektivisering av bygg sentralt. Poirée vet godt at energieffektivisering betyr godt isolerte vegger og tak og vinduer med høy U-verdi. Da greier ikke avtrekksvifter i bad og våtrom å få ut nok damp og CO2.
– Bygg må ha god ventilasjon, også fritidsboliger. Ellers kan det fort utvikle seg kondens på vinduene og bli fuktskader i karmene. Det blir rett og slett dårlig inneklima, forteller Poirée, før han supplerer:
– Vi er veldig fornøyde med denne løsningen fra Lavenergisystemer. Desentral ventilasjon er en løsning som er både kostnadseffektiv og energibesparende og opptar ikke plass i hytta.
Lett å styre
De første ventilasjonsløsningene Poirée kikket på, kostet bortimot 140.000 kroner. Men da han kom over Lavenergisystemer sine produkt, ble han overbevist.
– Her var det en langt mer overkommelig pris, og et tysk produkt som jeg mener er et kvalitetstegn. Her er ventilasjonssystemet montert skjult i ytterveggene, uten synlige bokser og aggregat. Og det er energibesparende. Jeg er opptatt av ny teknologi, og prøver gjerne nye ting jeg har tro på.
Poirée forteller at han enkelt styrer ventilasjonen med en kontroll. Her regulerer han kapasitet etter antall folk på hytta, vær ute og aktivitetsnivå.
– Vi har store glassflater på hytta så vi må ha god ventilasjon for å unngå dugg. Denne løsningen gjør det veldig enkelt å justere ventilasjon etter behov.
Mer om desentral ventilasjon
LUNOS ventilasjon gjenvinner mer enn 80 prosent av varmen i hytta. Ventilasjonssystemet bytter luften i rommet ved at halvparten av ventilatorene puster inn ny luft, mens den andre halvparten puster ut. Retningen på luftstrømmen skifter hvert minutt og danner et balansert ventilasjonssystem.
I tillegg vil varmegjenvinnere i ventilatorene tilbakeføre 80 prosent av varmen når frisk luft tilføres hytta.
– Vi ønsker å redusere fotavtrykket vårt og denne løsningen bidrar til å redusere oppvarmingsbehovet, påpeker Poirée.
Ventilasjonen vil være i drift året rundt, justert etter behov. Ventilatorenhetene drives av 12 Volts viftemotorer og bruker nesten ikke strøm. Det er en bærekraftig løsning.
Tyske LUNOS er den ledende produsenten av desentral boligventilasjon. Lavenergisystemer er pionér innen systemløsninger for bærekraftig desentral boligventilasjon i Norge.
Les mer om løsningen her.